IAU EXECUTIVE COMMITTEE MEETING 111 XXXIInd GA Cape Town, Prince Edward Room, Floor 0, Hotel Westin August 5, 2024 - Agenda

Participants

Executive Committee Members:

Debra Elmegreen (President; USA)

Piero Benvenuti (Interim General Secretary; Italy)

Willy Benz (President-elect; Switzerland)

Diana Worrall (Assistant General Secretary; UK)

Daniela Lazzaro (Vice-President, 2nd term; Brazil)

Laura Ferrarese (Vice-President, 2nd term; Canada)

Junichi Watanabe (Vice-President, 2nd term; Japan)

Hyesung Kang (Vice-President, 1st term; Republic of Korea)

Solomon Tessema (Vice-President, 1st term; Ethiopia)

Ilya Usoskin (Vice-President, 1st term; Finland)

Ewine van Dishoeck (Past President, Advisor; Netherlands)

Teresa Lago (Past General Secretary, Advisor; Portugal) – excused

Secretariat:

Head of Administration: Maria Rosaria D'Antonio

Membership Coordinator: Lina Canas

Division Presidents:

Daniel Hestroffer (France) - Div. A - Div. B Gabriele Giovannini (Italy) Richard de Grijs (Australia) - Div. C Isabelle Grenier (France) - Div. D Cristina Mandrini (Argentina) - Div. E Antonella Barucci (France) - Div. F Andrej Prsa (USA) - Div. G Monica Rubio (Chile) - Div. H Cristina Popescu (VP; UK) - Div. J

IAU EXECUTIVE COMMITTEE MEETING 111a

Monday, August 5, 13:00-16:00 Cape Town Hotel Westin, Prince Edward Room, Floor 0

1. Welcome by the President, agenda – DE -10 min

(13:00-13:10)

2. Updates on GA - 10 min

(13:10-13:20)

- 2.1. Overview of Business Meetings and Pre-Business Meetings PB DPs selected to be tellers during hybrid voting, week 2: RdG, CP, DH
- 2.2. Reminder of EC-related events DE
- 3. Membership and Division matters
 - 3.1. National Members RD 10 min

(13:20-13:30)

Maldives and Nepal are proposed for Observer status; North Korea and Vietnam are proposed to rejoin for Observer status after being suspended previously for dues default.

3.2. New Members - LC - 15 min

(13:30-13:45)

536 new members, including 307 IMs and 229 JMs, were approved.

- 3.3. Triennium Reports
- 3.4. Elections results (including WGs)

The results were posted in an IAU Announcement; a few Commissions and WGs did not fill their positions and will hold elections in the fall.

- 3.5. Other Membership Coordination-related matters (incl. Announcements & Press Releases)
- 4. Update on Database Migration PB, LC 10 min

(13:45-13:55)

The migration is underway, with assistance from ESO and the expectation of several months being needed.

5. Offices – DW – 10 min

(13:55-14:05)

5.1. Approval of OAO Deputy Director

The EC approved the hiring of Dr. Naomi Asabre Frimpong for this position, she and the IOC have accepted the offers. Renewal of MoU with NAOJ to be signed later.

6. External Organizations – WB – 10 min

(14:05-14:15)

7. Scientific meetings – 15 min

(14:15-14:30)

7.1. Symposia 2025 updates – DW

There will be 8 Symposia for 2025; two who were rejected were offered a virtual Symposium but declined.

7.2. CAP June 2024 – PB

The CAP conference in Toulouse was a success.

7.3. Kavli-IAU Workshop – EvD

EvD summarized the Kavli-IAU Workshop and report from the March meeting in Pasadena on "Probing the Universe from far-infrared to millimeter wavelengths: future facilities and their synergies". Possible new ideas to be discussed with Greg Mack during GA.

8. Financial matters – 20 min

(14:40-15:00)

8.1. Budget report and triennium proposal update – PB

There was one response from a NM, with clarifications requested but no significant changes needed.

8.2. Fundraiser status – WB

The Officers are in the final stages of hiring a full-time fundraiser for the next triennium.

- 9. EC111b GA 2030 selection procedure DE 10 min (15:00-15:10) Four final bids will be presented on Saturday, followed by a vote for the GA2030 host.
- 10. Reminder of EC112 WB 5 min (15:10-15:15) For outgoing and incoming EC members and new DPs.
- 11. Open Discussion all 30 min (15:15-15:45)
 DE thanked the outgoing EC members and DPs for their outstanding service.
- 12. AOB HK 2 min

 HK presented DE a scarf, flowers, and an appreciation plaque on behalf of the Korean Astronomical Society for contributing to the success of the XXXI GA in Busan, the first of two GAs in the triennium.

Finish by 16:00